Przewodnik Gambero a ocena wina
Przewodnik Gambero a ocenianie wina
Wina oceniane są za pośrednictwem konkretnej skali: ilości kieliszków. Na przykład przyznanie trzech kieliszków oznacza, że wino jest bardzo wysokiej jakości, wręcz znakomite. Dwa kieliszki to ocena bardzo dobra, jeden to – wyroby dobre. Za przyznawaniem tej skali ocen odpowiada opiniotwórczy przewodnik po winach włoskich.
Wydany jest z myślą o profesjonalistach, znawcach tematu, właścicieli sklepów winiarskich, hoteli i restauracji, jak i dla każdej osoby, której świat win włoskich nie jest obojętny. Wina włoskie zgromadzono na 912 stronach, gdzie opisano ich walory, smak i wygląd. Zadanie to zlecono specjalnym osobom – degustatorom, którzy spędzili wiele godzin na ocenianiu każdego z rodzaju win.
Przewodnik Gambero Rosso (zobacz też wina włoskie w 101Win.pl) i Slow Food z 2006 roku zawiera 246 win, obdarzonych najwyższą notą, liczbą trzech kieliszków. Najlepsze wina włoskie produkuje się kolejno w Piemont, Toskanii i regionie Friuli-Wenecja Julijska.
Jakie znaczenie mają powyższe noty dla przeciętnego smakosza? Dość znaczące. Dzięki nim można wybrać wino odpowiednie na daną okazję. Lepsze na wyjątkową oraz średniej klasy jako dość często spożywany napój.
Filed under: Wina włoskie, Wino | Leave a Comment
Tagi: przewodniki winiarskie, Wina włoskie, wino włoskie
No Responses Yet to “Przewodnik Gambero a ocena wina”