Klasyfikacja wina
Klasyfikacja win
W całej Europie, w celu ujednolicenia klasyfikacji win, wprowadzono jeden podział ze względu na jakość wina i regionu pochodzenia.
Rozpatrzmy tę kwestię na podstawie win greckich. Wina greckie dzielimy ze względu na region produkcji na:
• O.P.A.P – wina, pochodzące z najlepszych winnic. Rejon uprawy winnic corocznie kontrolowany, który zdobył najwyższe noty.
• O.P.E – rejon Win Kontrolowanej Jakości – tak zwana druga półka. Można śmiało napisać, że wina tej klasy nie ustępują niemal niczym winom z klasy wyższej, jednak dopóki producenci nie podwyższą klasyfikacji wina, będzie ono należało do tej grupy. Wina O.P.A.P i O.P.E to najwyższej klasy wina greckie. Są banderolowane państwową banderolką.
• Epitrapezios Oenes to wina stołowe produkowane przez znanych i cenionych producentów. Mogą być produkowane różnymi metodami, i właśnie tym się różnią od dwóch grup powyżej.
• Topikos Oenos – wina regionalne czyli wina produkowane w tradycyjny sposób.
Skoro mowa już o winach greckich to przedstawiam jeszcze kilka linków do polecanych trunków: wino czerwone wytrawne Kir Yianni Ramnista , wino czerwone Syrah Gerovasiliou 2003
Filed under: Porady dotyczące wina | Leave a Comment
Tagi: klasyfikacja wina, wina greckie, wino greckie
No Responses Yet to “Klasyfikacja wina”