Wina węgierskie

15Sty09

 

Węgry dały się poznać jako kraj, który pierwszy wprowadził legislację wina (już w 1893). Najsłynniejszymi regionami winiarskimi na Węgrzech są: Badascony, gdzie produkuje się głównie białe (m. in. Badacsonyi Szürkebarát), Balatobboglar, Mecsek, Mór, Pannonhalma, Sopran, Tolna, itd. Najbardziej znanym gatunkiem wina węgierskiego jest stołowe i deserowe wino Tokaj, czyli wino o ognistym charakterze. Na przykład Tokaj Samorodni to wino z późnego winobrania, o mocnym, gorzkawym smaku. EGRI BIKAVER to z kolei wino polecane do dziczyzny, do potraw z czerwonego mięsa, gulaszu, produkowane z czerwonych winogron. Produkowane z mocno dojrzałych owoców. Jest bardzo popularne w Polsce. Innym, bardzo znanym winem w Polsce jest: PINOT GRIGIO, polecane z kolei do potraw z białego mięsa, drobiu i ryb. Wino to określone jest jako świeże, aromatyczne, pełne. 

Reklamy


No Responses Yet to “Wina węgierskie”

  1. Dodaj komentarz

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s


%d blogerów lubi to: