Kieliszki do wina – sposób ustawiania i nalewania wina

15Mar09

Wino podaje się zwłaszcza do uroczystych obiadów i kolacji. W ten sposób, częstując dobrym winem, oddajemy szacunek naszym gościom. By nie popełnić błędu w samym sposobie podawania, zwróćmy uwagę na kieliszki, w jakich podajemy wino.

Kieliszki do wina  stawiamy przed każdym nakryciem, nieco ukośnie w stosunku do krawędzi stołu. Zaczynając od prawej strony ustawiamy kieliszek do wódki; dalej smukły kieliszek z wysoką nóżką, odpowiedni do białego wina; następnie kielich, którego brzegi zbiegają się w kierunku środka kieliszka – do wina czerwonego. Przy samym talerzu stawia się szeroki i płaski kieliszek do szampana.

Kolejnym ważnym punktem wiedzy w tym temacie jest sposób napełniania wina. Kieliszki z białym winem napełniamy najwyżej do połowy, z kolei z czerwonym w stosunku 1/3. Nigdy nie napełnia się kieliszka do pełna, jest to wyjątkowo nieestetyczne i może być odebrane jako brak kultury. Ponadto kieliszki napełniane do pełna nie pozwalają nam odczuć całej gamy smakowej i nie dają możliwości rozkoszowania się aromatem trunku.

Reklamy


No Responses Yet to “Kieliszki do wina – sposób ustawiania i nalewania wina”

  1. Dodaj komentarz

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google

Komentujesz korzystając z konta Google. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Połączenie z %s


%d blogerów lubi to: