Odkorkowywanie wina – sztuka wcale niełatwa…

10Kwi13

Niby prosta czynność, a jednak – wiele win zostało zepsutych poprzez nieumiejętne ich odkorkowywanie.

Istnieje parę sposobów, które mogą się zakończyć powodzeniem – czyli usunięciem korka z szyjki butelki od wina bez jego skruszenia: lewarowanie, wyciąganie, otwieranie automatycznym korkiem do butelek… jednak na popularności wcale nie traci tradycyjny korkociąg, którym od lat otwiera się najróżniejsze rodzaje wina.

Idealny korkociąg…

Specjaliści twierdzą, że najlepszy korkociąg, dzięki któremu istnieje minimalna szansa na uszkodzenie korka, powinien mieć wewnętrzną średnicę grubości zapałki, z ostrym zakończeniem. Raczej nie powinien być podobny do wiertła – wtedy można łatwo skruszyć korek, który później trzeba będzie odcedzić za pomocą sitka.

Kolejną kwestią jest zamknięcie wina już napoczętego. Jeśli z jakichś powodów nie jest możliwe zatkanie go tym samym korkiem, na rynku dostępne są korki do wina zbudowane ze stali nierdzewnej. Ich budowa zapewnia jego wygodne ponowne otwarcie. Takie rozwiązanie jest oczywiście tymczasowe i nie do końca odpowiednie przy dłuższym przechowywaniu wina (raz otwarte wino nie powinno być przechowywane dłużej niż przez trzy dni).

Reklamy


No Responses Yet to “Odkorkowywanie wina – sztuka wcale niełatwa…”

  1. Dodaj komentarz

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s


%d blogerów lubi to: