Jakość wina – systemy klasyfikacji na świecie

02Lip13

jakosc winaAby odróżniać wina lepsze od tych gorszych już po etykiecie, niektóre kraje wprowadziły charakterystyczne skróty oznaczające jakość wina. Jedne z najbardziej popularnych krajów winiarskich, takie jak Francja czy Włochy w XX wieku wprowadziły własne charakterystyki tego wybornego trunku.

Jadąc do tych krajów i racząc się w restauracjach kolekcją wybornych win warto wiedzieć, jakie napisy można spotkać na etykietach i co konkretnie one oznaczają.
We Francji wino najwyższej jakości jest oznaczane symbolem AOC/AC (Vin d’Appellation d’Origine Controlee). Wina z nieznacznie niższej półki oznaczane są już symbolem VDQS (Vin Delimittes de Qualite Superieure). Również zostały wprowadzone skróty dla win regionalnych i stołowych, gdzie skróty to kolejno Vin de Pays i Vin de Table.

Włochy pokusiły się o wprowadzenie podobnego podziału win ze względu na ich jakość, ale również i pochodzenie. Skrót DOGC oznacza wina z najwyższej półki, gdzie zarówno nazwa, jak i miejsce pochodzenia są rzetelnie sprawdzane i kontrolowane. Oznaczenie DOC odnosi się znowu do win z równie wysokiej półki, markowych, których jakość jest równie wysoka.

Spotykając skrót DOS można mieć pewność, że mamy do czynienia z winem regionalnym, natomiast najbardziej popularne wina stołowe są opatrzone napisem Vino de tavola.

Reklamy


No Responses Yet to “Jakość wina – systemy klasyfikacji na świecie”

  1. Dodaj komentarz

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s


%d blogerów lubi to: