Jakość wina – systemy klasyfikacji na świecie
Aby odróżniać wina lepsze od tych gorszych już po etykiecie, niektóre kraje wprowadziły charakterystyczne skróty oznaczające jakość wina. Jedne z najbardziej popularnych krajów winiarskich, takie jak Francja czy Włochy w XX wieku wprowadziły własne charakterystyki tego wybornego trunku.
Jadąc do tych krajów i racząc się w restauracjach kolekcją wybornych win warto wiedzieć, jakie napisy można spotkać na etykietach i co konkretnie one oznaczają.
We Francji wino najwyższej jakości jest oznaczane symbolem AOC/AC (Vin d’Appellation d’Origine Controlee). Wina z nieznacznie niższej półki oznaczane są już symbolem VDQS (Vin Delimittes de Qualite Superieure). Również zostały wprowadzone skróty dla win regionalnych i stołowych, gdzie skróty to kolejno Vin de Pays i Vin de Table.
Włochy pokusiły się o wprowadzenie podobnego podziału win ze względu na ich jakość, ale również i pochodzenie. Skrót DOGC oznacza wina z najwyższej półki, gdzie zarówno nazwa, jak i miejsce pochodzenia są rzetelnie sprawdzane i kontrolowane. Oznaczenie DOC odnosi się znowu do win z równie wysokiej półki, markowych, których jakość jest równie wysoka.
Spotykając skrót DOS można mieć pewność, że mamy do czynienia z winem regionalnym, natomiast najbardziej popularne wina stołowe są opatrzone napisem Vino de tavola.
Filed under: Wino | Leave a Comment
Tagi: jakość wina, klasyfikacja wina, wina
No Responses Yet to “Jakość wina – systemy klasyfikacji na świecie”