Domowe wino

28Sier13

RodzynkiCzas dojrzewania winogron, aronii, ostrężyn czy gruszek to również czas tworzenia domowych win, które będą mogły uświetnić domowe posiłki podczas wspólnych biesiad. Jednak z czego przygotować to najlepsze wino, które będzie zadziwiać bogatym aromatem domowych owoców?

Najlepsze owoce

Robiąc domowe wino, nie należy żałować tych najładniejszych i najświeższych owoców. Nieprawdą jest, że do wina nadają się nawet byle jakie, nadgniłe owoce. Psują one smak, tym samym zniechęcając domowych winiarzy do wykorzystania swoich zbiorów do robienia tego domowego trunku. Na wino najlepsze są owoce dojrzałe, ale również te ubite czy zniekształcone. Dokładnie jednak należy eliminować te zepsute, aby nie zabić smaku i tym samym nie zmarnować swojej pracy. Do wina nadają się również owoce suszone i mrożone. Oczywiście nie są one tak dobre jak owoce świeże, ale decydując się na wyrób własnego wina po sezonie zbiorów, często tylko do takich mamy dostęp.

Oczywiście, owoce to nie jedyne składniki domowego wina. Odpowiednia ilość cukru, drożdże, pożywka dla drożdży to kolejne z elementów, które są niezbędne do stworzenia domowego trunku. Oprócz tego dobrze jest się zaopatrzyć w niezbędne akcesoria do wina, które znacznie ułatwią proces jego tworzenia i późniejszego dojrzewania.

Reklamy


No Responses Yet to “Domowe wino”

  1. Dodaj komentarz

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s


%d blogerów lubi to: