Temperatura wina

26Paźdź13

termometrCzy tak na prawdę wiemy dokładnie, w jakiej temperaturze podawać wino czerwone, a w jakiej białe? Zapewne wielu z Was powie: czerwone w pokojowej, a białe najlepiej schłodzone. Ale jak nie przekombinować i podać wino idealne?

Nie za ciepłe, nie za zimne

Faktem jest, że przeważnie czerwone wina powinny być podawane w wyższej temperaturze niż białe. Jednak „temperatura pokojowa” to już dawno nie temperatura, w jakiej należy go podawać. Obecnie, przeciętnie temperatura w mieszkaniu sięga 20-22 stopni. Wino czerwone powinno być podawane w temperaturze około 16 stopni (zależnie od gatunku), dlatego je też, podobnie jak wino białe, powinniśmy umieścić w lodówce.

Wina czerwone i słodkie podajemy w temperaturze 12-16 stopni, natomiast wina białe w granicach 6-10 stopni Celsjusza. Wyjątkiem są tutaj wina białe beczkowane, gdzie temperatura podania dorównuje temperaturze podawania wina czerwonego.

Zarówno wino podane w za ciepłej temperaturze, jak i za zimnej, nie uwalnia wszystkich swoich aromatów i pełni smaku. Aby być pewnym co do temperatury podawanego wina, można zakupić sobie specjalny termometr nadający się do mierzenia stopni w butelce, albo zaopatrzyć się w specjalną lodówkę do wina. Takie lodówki są najczęściej wielokomorowe, gdzie można w różnej temperaturze przechowywać zarówno wina białe jak i czerwone.

Reklamy


No Responses Yet to “Temperatura wina”

  1. Dodaj komentarz

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s


%d blogerów lubi to: