Temperatura wina
Czy tak na prawdę wiemy dokładnie, w jakiej temperaturze podawać wino czerwone, a w jakiej białe? Zapewne wielu z Was powie: czerwone w pokojowej, a białe najlepiej schłodzone. Ale jak nie przekombinować i podać wino idealne?
Nie za ciepłe, nie za zimne
Faktem jest, że przeważnie czerwone wina powinny być podawane w wyższej temperaturze niż białe. Jednak „temperatura pokojowa” to już dawno nie temperatura, w jakiej należy go podawać. Obecnie, przeciętnie temperatura w mieszkaniu sięga 20-22 stopni. Wino czerwone powinno być podawane w temperaturze około 16 stopni (zależnie od gatunku), dlatego je też, podobnie jak wino białe, powinniśmy umieścić w lodówce.
Wina czerwone i słodkie podajemy w temperaturze 12-16 stopni, natomiast wina białe w granicach 6-10 stopni Celsjusza. Wyjątkiem są tutaj wina białe beczkowane, gdzie temperatura podania dorównuje temperaturze podawania wina czerwonego.
Zarówno wino podane w za ciepłej temperaturze, jak i za zimnej, nie uwalnia wszystkich swoich aromatów i pełni smaku. Aby być pewnym co do temperatury podawanego wina, można zakupić sobie specjalny termometr nadający się do mierzenia stopni w butelce, albo zaopatrzyć się w specjalną lodówkę do wina. Takie lodówki są najczęściej wielokomorowe, gdzie można w różnej temperaturze przechowywać zarówno wina białe jak i czerwone.
Filed under: Porady dotyczące wina | Leave a Comment
Tagi: tempertaura wina, wino białe, wino schłodzone
No Responses Yet to “Temperatura wina”