Wino do świątecznych potraw
Wyjątkowy smak świątecznych potraw można wzbogacić odpowiednio dobranym winem, który dodatkowo podkreśli i wydobędzie ich aromat.
Wino podnosi walory smakowe serwowanej potrawy, a dobranie odpowiedniego rodzaju i gatunku do potrawy to często nieodłączny element udanego posiłku. Jednak różnorodność win oferowanych na rynku sprawia, że łatwo się pogubić i źle dobrać wino serwowanej potrawy.
Świąteczny karp i noworoczne ciasta
Do ryb najlepiej podawać wino białe. Jednak tu należy uważać, ponieważ nie każde nadaje się do zestawu ze świątecznym karpiem. Polecane przez specjalistów jest wino typu Riesling pochodzące z niemieckich winnic. Znowu rozkoszowanie się deserem, czyli najczęściej świątecznymi piernikami, makowcami czy miodownikami, podkreśli słodkie lub półsłodkie wino czerwone. Do różnego typu mięs typu kaczka czy kurczak, podawanych w drugi dzień świąt, można wybrać wino czerwone wytrawne albo półwytrawne, zależnie od gustu osób biesiadujących przy stole.
Pamiętajmy! Wino podane wspólnie ze świątecznymi potrawami pobudza trawienie oraz wydzielanie soków trawiennych, co może być zbawienne dla świątecznego łakomstwa.
Filed under: Porady dotyczące wina, Wino | Leave a Comment
Tagi: Wino, wino na wigilie, wino na święta
No Responses Yet to “Wino do świątecznych potraw”