Pozostałości po winie – co z nimi zrobić?

29Kwi14

Wykorzystać resztki winaCzęsto zdarza się, że otwierając wino, nie dopijamy go do końca. Wino dobrze zakorkowane i trzymane w zaciemnionym miejscu zachowuje swój najpełniejszy smak i aromat przez około 5 dni. Jeśli jednak zostaną nam resztki wina – niekoniecznie trzeba je wylewać!

Dodając do potraw

Najbardziej oczywistym rozwiązaniem jest… dodawanie ich do różnorodnych potraw. Nadają się do sosów, do duszenia mięs oraz różnych innych dań. Mając do dyspozycji odrobinę wina, można ją pozostawić w lodówce i wykorzystać właśnie do takiego celu. Wino wzbogaca smak potraw, nadaje sie do marynowania ryb, kurczaka czy wołowiny a także do ciemnych sosów. Wino białe idealnie nadaje się znowu dopieczeni z indyka  – nawet szklanka wina wytrawnego może idealnie podkreślić smak i wydobyć prawdziwy aromat

Alkohol z wina odparowuje, kiedy podgrzejemy potrawę powyżej 80 stopni – także bez obaw można podawać takie potrawy wszystkim domownikom. Dobrze jest jednak zwrócić uwagę na jakość wina. Dodawanie do potraw najtańszych win może… zepsuć ich smak. Znowu wlewanie kieliszka wybornego, drogiego wina wydaje się zbytnią rozrzutnością…

Reklamy


No Responses Yet to “Pozostałości po winie – co z nimi zrobić?”

  1. Dodaj komentarz

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s


%d blogerów lubi to: