Różowe wino do posiłków

31Sier14

wino rozoweRóżowe wino coraz częściej króluje na polskich stołach. Jego fankami najczęściej są kobiety, które cenią jego delikatny smak. Różowe wino dorobiło się wielu różnorodnych legend wokół sposobu jego wytwarzania.

Niektórzy uważają, że wytwarza się je z różowych winogron. Jeszcze inni, ze powstaje ze zmieszania wina białego i czerwonego. Nic bardziej mylnego – różowe wino powstaje z czerwonych winogron.
Wino różowe, podobnie jak czerwone, powstaje poprzez macerację skórek winogron – jednak nie tak jak w przypadku wina czerwonego – nie trwa ono kilka tygodni, ale max. 2 dni – a najczęściej parę godzin.
Wino różowe zostało spopularyzowane w USA. Zostało ono przyjęte z niemałym entuzjazmem – było znakomitą alternatywą do za ciężkich win wytrawnych. Amerykanie docenili jego słodki smak i „lekkość”.

Czas spożycia wina różowego

Wśród różnych gatunków win, to najmniej nadaje się do długowiecznego przechowywania. Szybko się psuje, dlatego też zaleca się pożywanie win różowych do dwóch lat od daty fermentacji.

Z czym podawać?

Wino różowe najlepiej będzie smakować z pizzą, makaronami czy owocami morza. Można je również podawać do dań z kurczaka. Wiele jednak zależy od charakteru dania i użytych do niego przypraw.

Reklamy


No Responses Yet to “Różowe wino do posiłków”

  1. Dodaj komentarz

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s


%d blogerów lubi to: