Długie przechowywanie wina – mity i fakty

31Gru14

lampka czerwonego winaPowszechne przekonanie, że im wino starsze, tym lepsze, niesie w sobie wiele prawdy, ale także budzi pewne zastrzeżenia. Otóż każde wino, po pewnym czasie może nie być zdatne do spożycia. Sprawdź, kiedy najlepiej otworzyć wino, aby cieszyć się jego pełnym bukietem smakowym!

Im starsze, tym lepsze – to zależy

Przede wszystkim każda butelka wina (nie gatunek – dosłownie każda butelka) jest inna. Jedno zachowuje swoje walory przez długi czas, inne psuje się niedługi okres po zakupie. Istotnym elementem jest cukier – bo przeważnie to słodkie wina są bardziej wytrzymałe od tych wytrawnych. Również wina czerwone wydają się być bardziej odporne na działanie czasu niż wina białe.

Ważne jest także pochodzenie wina. Często wynika to np. z kultury danego regionu – w Ameryce południowej, północnej czy Australii wina pije się dosyć szybko po spożyciu, dlatego też dłuższe ich przechowywanie może nie być czynnikiem, które wpłynie na ich bukiet smakowy.

Ale mówiąc już o winach europejskich- można się pokusić o stwierdzenie, że nasza kultura picia bez pośpiechu sprawia, ze wina z Europy można przechowywać dłużej – ale w odpowiednich do tego warunkach.

 

Reklamy


No Responses Yet to “Długie przechowywanie wina – mity i fakty”

  1. Dodaj komentarz

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s


%d blogerów lubi to: